Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Κύριε Υπουργέ
Αποτελεί χαρακτηριστικό του ύστερου νεοελληνικού κράτους, η υπερδιόγκωση του Δημόσιου Τομέα. Συνέπεια αυτού του υπερτροφικού, γραφειοκρατικού,πολυκατακερματισμένου, αναποτελεσματικού Δημόσιου Τομέα, είναι το δυσανάλογο τεράστιο κόστος λειτουργίας, σχετικά με τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Μέρος του κόστους της κρατικής λειτουργίας, είναι η στέγαση των διασπαρμένων υπηρεσιών σε ιδιωτικά ενοικιαζόμενα κτίρια. Παράλληλα υπάρχουν πολλά λειτουργικά κτίρια του Δημοσίου ή του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα τα οποία μένουν ανεκμετάλλευτα. Στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, όπου συνεχώς πρέπει να μειώνονται οι κρατικές δαπάνες, αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας να αξιοποιήσει όλα τα δημόσια κτίρια για στέγαση δημοσίων υπηρεσιών.Έτσι θα απαλλαγεί ο προϋπολογισμός από μεγάλη δαπάνη.
Σας παραθέτω αντιπροσωπευτικά το παράδειγμα του Νομού Ηλείας, όπου υπάρχουν δημόσια εύχρηστα λειτουργικά κτίρια, τα οποία δεν αξιοποιούνται. Τα κτίρια αυτά ανήκουν:
Α) Στο κράτος, όπως σχολικά κτίρια που δεν χρησιμοποιούνται.  Το Υπουργείο Υγείας, διαθέτει κτίρια – δωρεές προς τα Νοσοκομεία της περιοχής. Εφ’ όσον οι όροι της δωρεάς το επιτρέπουν μπορούν να αξιοποιηθούν. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, διαθέτει εγκαταστάσεις, οι οποίες μένουν ανεκμετάλλευτες, λόγω φθίνουσας χρήσης  από τις ένοπλες Δυνάμεις  (πχ. Στρατόπεδο ΣΕΤΤΗΛ). Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  διαθέτει αρκετά κτίρια σε αχρησία (πχ. ΕΘΙΑΓΕ)


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου