Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Ομιλία του Βουλευτή Ηλείας, Τάκη Αντωνακόπουλου στη Βουλή στην ειδική συνεδρίαση στη Βουλή των επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Έρευνας & Τεχνολογίας με θέμα « το Ελαιόλαδο και η μεσογειακή διατροφή. Ο ρόλος και η συμβολή της έρευνας στην ανάδειξη της σημασία τους»
Μεσογειακή διατροφή: πρόκληση για Οικονομική ανάπτυξη και Διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Σε ειδική συνεδρίαση στην Βουλή των επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Έρευνας & Τεχνολογίας με θέμα « το Ελαιόλαδο και η μεσογειακή διατροφή. Ο ρόλος και η συμβολή της έρευνας στην ανάδειξη της σημασία τους». Ο βουλευτής Ηλείας Τάκης Αντωνακόπουλος έκανε ειδική αναφορά στα προϊόντα της Ηλείας. Στην συνεδρίαση συμμετείχε η καθηγήτρια Διατροφής και Προληπτικής Διατροφής κ.Τριχοπούλου και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Μεσογειακής Ελληνικής Διατροφής κ.Λινού.
Ο κύριος Αντωνακόπουλος ως γιατρός Δημόσιας Υγείας, τεκμηρίωσε με επιστημονική επιχειρηματολογία την άποψη του, ότι από τα σοβαρότερα κοινωνικά, οικονομικά και εθνικά θέματα είναι η προώθηση της μεσογειακής διατροφής και ιδιαίτερα της Ελληνικής κουζίνας. Ο Βουλευτής Ηλείας, τόνισε την ιδιαίτερη αξία των μεσογειακών προϊόντων και το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας που δεν είναι άλλο από την παραγωγή ποιοτικών αγαθών. Σε αυτό το σημείο υπεισέρχεται και η ελληνική γεωργία, η οποία οργανωμένη μπορεί να προσφέρει ένα καλάθι αγροτικών προϊόντων με ονομασία προέλευσης, γεγονός που θα τονώσει το γεωργικό εισόδημα. Βασική προϋπόθεση ωστόσο για την ανάδειξη της ελληνικής γεωργίας είναι η αξιοποίηση και συνάμα η ταυτοποίηση των προϊόντων αυτών, κάτι το οποίο απαιτεί σκληρή δουλειά με ουσία από όλους του ιθύνοντες.
Πρόταση του κ. Τάκη Αντωνακόπουλου είναι η θέσπιση εβδομάδας ελληνικής μεσογειακής διατροφής είτε βδομάδας ελληνικών γεύσεων. Το συγκεκριμένο project είναι ήδη σε εφαρμογή σε πολλές χώρες του εξωτερικού με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ελβετία. Επίσης υπογράμμισε την ανάγκη ένταξης ελληνικών πιάτων στην προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Τέλος, καυτηρίασε το κοινωνικό φαινόμενο της υπερκατανάλωσης το οποίο σύμφωνα με τα λεγόμενα του «είναι η γενεσιουργός αιτία του δημόσιου χρέους της χώρας». Με νόημα επίσης σημείωσε την καθυστέρηση ένταξης στα δημόσια σχολεία του μαθήματος της διατροφής και τον σημαντικό ρόλο του παιδαγωγού στην διαδικασία της πρωτογενούς πρόληψης, συγκεκριμένα ανέφερε « δεν νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ευαίσθητοι στην πλευρά της καταστροφής και όχι να έχουμε μία “large” συμπεριφορά στο επίπεδο της πρόληψης», σημειώνοντας τα υψηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα, η οποία δυστυχώς κατέχει τη δεύτερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου