Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ


ΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ  ΣΤΗΡΙΞΗΣ – ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ


Ο Βουλευτής Τάκης Αντωνακόπουλος, σχετικά με την πολιτική στήριξης της εργασίας, από την κυβέρνηση, μέσω της πρωτοβουλίας ¨ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ¨ σε δελτίο τύπου που εξέδωσε τονίζει ότι:
Α) το πρόγραμμα υλοποιείται από Αναπτυξιακές συμπράξεις, στις οποίες συμμετέχει και η τοπική Αυτοδιοίκηση.
Β) Η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού είναι τύπου ΑΣΕΠ και είναι διασφαλισμένη η διαφάνεια και η αξιοκρατία.
Γ) Τον τελικό λόγο στο πρόγραμμα έχει το Υπουργείο Εργασίας.
Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
  
Στόχος:  δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε Τοπικό/Περιφερειακό επίπεδο μέσω  κινητοποίησης των τοπικών φορέων για προετοιμασία ανέργων-ωφελουμένων και  ένταξη  τους στην αγορά εργασίας.
Προϋπολογισμός : 190 εκ. €.
Δράσεις :
      Κατάρτιση, επιμόρφωση και συμβουλευτική
         Συμβουλευτική υποστήριξη  σε θέματα επιχειρηματικότητας (Λογιστικά, φορολογικά, marketing κλπ).
         Απόκτηση εργασιακής και επαγγελματικής εμπειρίας (πρακτική άσκηση).
         Συμμετοχή σε προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (e-learning).
         Απόκτηση εργασιακής εξειδίκευσης σε επιχειρήσεις  .
         Δικτύωση επιχειρήσεων και δημιουργία αναπτυξιακών συμπράξεων
       Συμμετοχές σε επιχειρηματικές αποστολές και εκθέσεις
         Ενίσχυση κοινωνικής υποστήριξης ωφελούμενων ανέργων.
         Προετοιμασία και σχεδιασμός νέων ανταγωνιστικών προγραμμάτων με έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας & της αυτοαπασχόλησης .
         Προετοιμασία και στήριξη  δομών Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας.
         Κατάρτιση αναπτυξιακών στελεχών.
         Ένταξη στην αγορά εργασίας & άρση κοινωνικού αποκλεισμού, ΑμεΑ & ευάλωτων ομάδων.
37000 Ωφελούμενοι: άνεργοι-εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ,, ευάλωτες ομάδες, άνεργοι νέοι επιστήμονες, νέοι αγρότες κλπ
Περιοχές Παρέμβασης: το σύνολο του Νομού ή υποσύνολο αυτού με δυνατότητα οριοθέτησης σε 2 ή περισσότερους όμορους δήμους / επαρχίες διαφορετικών νομών, αλλά ίδιας διοικητικής περιφέρειας
Φορείς Υλοποίησης: Αναπτυξιακές Συμπράξεις με συμμετοχή Δημοσίων και Ιδιωτικών Φορέων των Τοπικών Κοινωνιών (π.χ. ΟΤΑ, Επιμελητήρια, ΜΚΟ, συνδικαλιστικές / εργοδοτικές οργανώσεις κοκ) μετά από   υποβολή Επιχειρησιακού Σχεδίου
Εφαρμογή: με εκχώρηση των πόρων και της διαχείρισης του προγράμματος από  τις Ενδιάμεσες Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών
Καταβολή της χρηματοδότησης: ανάλογη του αριθμού των θέσεων εργασίας που θα εξασφαλίσουν για τους άνεργους-ωφελούμενους (προσέγγιση βάσει αποτελεσμάτων).

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011


Ερώτηση του Βουλευτή Ηλείας Τάκη Αντωνακόπουλο για το Θέμα της ΣΕΤΤΗΛ


Προς  Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
Θέμα: «Τι συμβαίνει με τη ΣΕΤΤΗΛ;»
Κύριε Υπουργέ
Δημοσιεύματα του Αθηναϊκού Τύπου αναφέρουν πως μελέτη που εκπονείται με εντολή του Υπουργείου σας, εισηγείται το κλείσιμο συγκεκριμένων στρατοπέδων στη χώρα, μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και το στρατόπεδο της ΣΕΤΤΗΛ.
Το «σήριαλ» με το κλείσιμο της ΣΕΤΤΗΛ έχει βάθος χρόνου, ενώ παράλληλα  φθίνει η λειτουργία του στρατοπέδου, αφού συνεχώς μειώνεται η δύναμη των εκπαιδευόμενων αλλά και του λόχου Διοίκησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Τεχνικό Σώμα των ενόπλων δυνάμεων η ΣΕΤΤΗΛ είναι το μεγαλύτερο στρατόπεδο. Διαθέτει εγκαταστάσεις δυναμικότητας 1000 ατόμων, ενώ παράλληλα το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι το πιο εξειδικευμένο στις τηλεπικοινωνίες.
Το κλείσιμο του στρατοπέδου θα δημιουργήσει ανάγκη για νέες υποδομές, αφού η πλησιέστερη της Πάτρας (ΚΕΤΧ) υπολείπεται ποικιλοτρόπως στις ανάγκες για εκπαίδευση των υπηρετούντων στο Τεχνικό Σώμα αλλά και άλλων ένστολων δυνάμεων ( για παράδειγμα αστυνομία, πυροσβεστική).
Επί πλέον, με βάση την πρόταση της μελέτης που παρουσιάζουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όλα τα στρατόπεδα που παραμένουν ευρίσκονται στην πρωτεύουσα των αιρετών περιφερειών. Η κατάσταση αυτή εντείνει τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Ιδιαίτερα δε στον Νομό Ηλείας, όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα, μας κατατάσσει τελευταίους στον πίνακα ανάπτυξης, οι συνέπιες δε είναι οδυνηρές.
Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ
α) υπάρχει μελέτη για την αναδιάρθρωση της λειτουργίας και της χωροταξίας στρατοπέδων στη χώρα;
β) Υπάρχει οριστική απάντηση για τη συνέχιση λειτουργίας του στρατοπέδου της ΣΕΤΤΗΛ;

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Ομιλία του Βουλευτή Ηλείας, Τάκη Αντωνακόπουλου στη Βουλή στην ειδική συνεδρίαση στη Βουλή των επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Έρευνας & Τεχνολογίας με θέμα « το Ελαιόλαδο και η μεσογειακή διατροφή. Ο ρόλος και η συμβολή της έρευνας στην ανάδειξη της σημασία τους»
Μεσογειακή διατροφή: πρόκληση για Οικονομική ανάπτυξη και Διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Σε ειδική συνεδρίαση στην Βουλή των επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Έρευνας & Τεχνολογίας με θέμα « το Ελαιόλαδο και η μεσογειακή διατροφή. Ο ρόλος και η συμβολή της έρευνας στην ανάδειξη της σημασία τους». Ο βουλευτής Ηλείας Τάκης Αντωνακόπουλος έκανε ειδική αναφορά στα προϊόντα της Ηλείας. Στην συνεδρίαση συμμετείχε η καθηγήτρια Διατροφής και Προληπτικής Διατροφής κ.Τριχοπούλου και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Μεσογειακής Ελληνικής Διατροφής κ.Λινού.
Ο κύριος Αντωνακόπουλος ως γιατρός Δημόσιας Υγείας, τεκμηρίωσε με επιστημονική επιχειρηματολογία την άποψη του, ότι από τα σοβαρότερα κοινωνικά, οικονομικά και εθνικά θέματα είναι η προώθηση της μεσογειακής διατροφής και ιδιαίτερα της Ελληνικής κουζίνας. Ο Βουλευτής Ηλείας, τόνισε την ιδιαίτερη αξία των μεσογειακών προϊόντων και το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας που δεν είναι άλλο από την παραγωγή ποιοτικών αγαθών. Σε αυτό το σημείο υπεισέρχεται και η ελληνική γεωργία, η οποία οργανωμένη μπορεί να προσφέρει ένα καλάθι αγροτικών προϊόντων με ονομασία προέλευσης, γεγονός που θα τονώσει το γεωργικό εισόδημα. Βασική προϋπόθεση ωστόσο για την ανάδειξη της ελληνικής γεωργίας είναι η αξιοποίηση και συνάμα η ταυτοποίηση των προϊόντων αυτών, κάτι το οποίο απαιτεί σκληρή δουλειά με ουσία από όλους του ιθύνοντες.
Πρόταση του κ. Τάκη Αντωνακόπουλου είναι η θέσπιση εβδομάδας ελληνικής μεσογειακής διατροφής είτε βδομάδας ελληνικών γεύσεων. Το συγκεκριμένο project είναι ήδη σε εφαρμογή σε πολλές χώρες του εξωτερικού με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ελβετία. Επίσης υπογράμμισε την ανάγκη ένταξης ελληνικών πιάτων στην προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Τέλος, καυτηρίασε το κοινωνικό φαινόμενο της υπερκατανάλωσης το οποίο σύμφωνα με τα λεγόμενα του «είναι η γενεσιουργός αιτία του δημόσιου χρέους της χώρας». Με νόημα επίσης σημείωσε την καθυστέρηση ένταξης στα δημόσια σχολεία του μαθήματος της διατροφής και τον σημαντικό ρόλο του παιδαγωγού στην διαδικασία της πρωτογενούς πρόληψης, συγκεκριμένα ανέφερε « δεν νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ευαίσθητοι στην πλευρά της καταστροφής και όχι να έχουμε μία “large” συμπεριφορά στο επίπεδο της πρόληψης», σημειώνοντας τα υψηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα, η οποία δυστυχώς κατέχει τη δεύτερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Κύριε Υπουργέ
Αποτελεί χαρακτηριστικό του ύστερου νεοελληνικού κράτους, η υπερδιόγκωση του Δημόσιου Τομέα. Συνέπεια αυτού του υπερτροφικού, γραφειοκρατικού,πολυκατακερματισμένου, αναποτελεσματικού Δημόσιου Τομέα, είναι το δυσανάλογο τεράστιο κόστος λειτουργίας, σχετικά με τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Μέρος του κόστους της κρατικής λειτουργίας, είναι η στέγαση των διασπαρμένων υπηρεσιών σε ιδιωτικά ενοικιαζόμενα κτίρια. Παράλληλα υπάρχουν πολλά λειτουργικά κτίρια του Δημοσίου ή του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα τα οποία μένουν ανεκμετάλλευτα. Στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, όπου συνεχώς πρέπει να μειώνονται οι κρατικές δαπάνες, αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας να αξιοποιήσει όλα τα δημόσια κτίρια για στέγαση δημοσίων υπηρεσιών.Έτσι θα απαλλαγεί ο προϋπολογισμός από μεγάλη δαπάνη.
Σας παραθέτω αντιπροσωπευτικά το παράδειγμα του Νομού Ηλείας, όπου υπάρχουν δημόσια εύχρηστα λειτουργικά κτίρια, τα οποία δεν αξιοποιούνται. Τα κτίρια αυτά ανήκουν:
Α) Στο κράτος, όπως σχολικά κτίρια που δεν χρησιμοποιούνται.  Το Υπουργείο Υγείας, διαθέτει κτίρια – δωρεές προς τα Νοσοκομεία της περιοχής. Εφ’ όσον οι όροι της δωρεάς το επιτρέπουν μπορούν να αξιοποιηθούν. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, διαθέτει εγκαταστάσεις, οι οποίες μένουν ανεκμετάλλευτες, λόγω φθίνουσας χρήσης  από τις ένοπλες Δυνάμεις  (πχ. Στρατόπεδο ΣΕΤΤΗΛ). Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  διαθέτει αρκετά κτίρια σε αχρησία (πχ. ΕΘΙΑΓΕ)